Wykonanie
Ostatnio rozsmakowałam się w chlebach na zakwasie ale dzisiaj pokażę Wam pyszny
chleb na drożdżach, z dodatkiem
maku.
Chleb jest niesamowicie miękki, pulchny, ma bardzo smaczną chrupiącą skórkę i smakuje po prostu wspaniale. Jest dość neutralny w smaku tak więc pasuje zarówno do
sera,
dżemu jak i
wędliny.

ŹródłoSkładniki na zaczyn:100 g
mąki pszennej65 g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instant (na czubku łyżeczki)Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej. Następnie do zaczynu dodać:350 g
mąki pszennej150 g
wody1 łyżeczka
drożdży suszonych instant1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżki
cukru60 g
masła20 g
mleka w proszku1 łyżeczka
makuSkładniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinien wyraźnie urosnąć). Piekarnik nagrzać do 230 st C*. (jeśli pieczemy w żeliwnym garnku, należy wstawić go do zimnego piekarnika).
Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy (albo do garnka żeliwnego nagrzanego w piekarniku), zrobić kilka nacięć
ostrym nożem. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut.Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego:)