ßßß
ŹródłoSkładniki na zaczyn:100 g mąki pszennej65 g wody1/8 łyżeczki drożdży instant (na czubku łyżeczki)Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej. Następnie do zaczynu dodać:350 g mąki pszennej150 g wody1 łyżeczka drożdży suszonych instant1,5 łyżeczki soli1,5 łyżki cukru60 g masła20 g mleka w proszku1 łyżeczka makuSkładniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinien wyraźnie urosnąć). Piekarnik nagrzać do 230 st C*. (jeśli pieczemy w żeliwnym garnku, należy wstawić go do zimnego piekarnika). Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy (albo do garnka żeliwnego nagrzanego w piekarniku), zrobić kilka nacięć ostrym nożem. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut.Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego:)