Wykonanie
Ostatnio zagościły u mnie
chleby z
makiem. I łapię się na tym, że każdy kolejny jest lepszy od poprzedniego. Dzisiejszy pochodzi ze strony Liski i bardzo mi smakował. Nie mogłam oczywiście wytrzymać, aż wystygnie i trochę mi się środek poszarpał ale tak bosko pachniał, że musiałam go spróbować.

Składniki na zaczyn :100 g
mąki pszennej65 g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instantWymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.Następnie do zaczynu dodać:350 g
mąki pszennej150 g
wody1 łyżeczka
drożdży suszonych instant (opcjonalnie)1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżki
cukru60 g
masła20 g
mleka w proszku1 łyżeczka
makuSkładniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinnien wyraźnie urosnąć). Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy, zrobić kilka nacięć
ostrym nożem. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.Smacznego:)