Wykonanie
Miłośnikom duetu
mięsno -
owocowego polecam moje dzisiejsze danie. Jest to
szynka pieczona z
gruszkami o jesiennym bo korzennym klimacie. Jeśli nie policzymy marynowania
mięsa danie robi się bardzo szybko bo wystarczy zapakować wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. A zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia jest absolutnie wspaniały. Danie można podać z kluskami kładzionymi lub z
ryżem.
Składniki:500 g
szynki wieprzowej2
gruszki1
cebula200 ml
olejułyżka
majeranku1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru4 ziarnka jałowca
sól,
pieprzMięso pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w plasterki a wydrążone
gruszki w cząstki.
Przyprawy wymieszać łącznie z rozbitym w moździerzu jałowcem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć
mięso, odstawić na kilka godzin do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojoną
cebulę oraz plastry
mięsa. Na wierzchu ułożyć cząstki
gruszki. Wlać
olej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1h. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić
mięso jeszcze na 15 min. Podawać z
ryżem lub kluskami kładzionymi.Smacznego:)