ßßß Cookit - przepis na Korzenna szynka pieczona z gruszkami

Korzenna szynka pieczona z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Miłośnikom duetu mięsno - owocowego polecam moje dzisiejsze danie. Jest to szynka pieczona z gruszkami o jesiennym bo korzennym klimacie. Jeśli nie policzymy marynowania mięsa danie robi się bardzo szybko bo wystarczy zapakować wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. A zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia jest absolutnie wspaniały. Danie można podać z kluskami kładzionymi lub z ryżem.
Składniki:
500 g szynki wieprzowej
2 gruszki
1 cebula
200 ml oleju
łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
4 ziarnka jałowca
sól, pieprz
Mięso pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki a wydrążone gruszki w cząstki. Przyprawy wymieszać łącznie z rozbitym w moździerzu jałowcem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso, odstawić na kilka godzin do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojoną cebulę oraz plastry mięsa. Na wierzchu ułożyć cząstki gruszki. Wlać olej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1h. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić mięso jeszcze na 15 min. Podawać z ryżem lub kluskami kładzionymi.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/09/Szynka-pieczona-z-gruszkami.html