Tego lata wypróbowuję serniki na zimno. Robię różne kombinacje, łączę prawdziwy twaróg z bitą śmietaną, twaróg z jogurtem, serek homogenizowany itp. Z tych wszystkich eksperymentów do tej pory najbardziej smakuje mi dzisiejsze połączenie serka mascarpone z jogurtem naturalnym. Mam pomysł na jeszcze jedną kombinacje i tylko ona może pobić ten dzisiejszy zestaw. Serniczki są bez spodu choć oczywiście można zrobić ciasteczkowy. Na wierzch zrobiłam galaretkę z renklody, ciekawie ożywiła smak deseru. Masa serowa jest gładka i bardzo delikatna. Naprawdę polecam:)Pomysł własnySkładniki:250 g serka mascarpone300 g jogurtu naturalnego4 - 6 łyżki cukru (według własnego smaku)2 łyżki ekstraktu waniliowego4 łyżeczki żelatynySkładniki na galaretkę owocową:ok . 20 śliwek3 łyżki cukru (można więcej)3 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem, dodać jogurt i ekstrakt oraz rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Foremki wyłożyć folią i przełożyć do nich masę serową. Wstawić do lodówki.Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka. Dodać cukier i smażyć, aż puszczą sok. Kiedy jest już wystarczająca ilość soku, odlać go, rozpuścić w nim żelatynę. Galaretkę owocową wylać na tężejącą masę serową i ponownie wstawić do lodówki.Smacznego:)