ßßß
ŹródłoSkładniki:2 duże marchewki2 średnie pory3 ząbki czosnku4 łyżki masła1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka skórki cytryny3 litry bulionuszklanka białego winaśmietana do przybraniasól, pieprzMarchewkę obrać i pokroić w drobne kawałki. Pora umyć i też pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozpuścić masło z olejem, dodać marchewkę, pora, czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie wlać bulion, wino, dodać skórkę z cytryny, tymianek, trochę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dobrze jest mieć pod ręką trochę bulionu i dolać jeśli zupa wyjdzie za gęsta. Zmiksowana zupę nakładać do misek wraz z kleksem śmietany.Smacznego:)