Wykonanie
Bardzo lubię kremowe zupy. Są takie delikatne i aksamitne w smaku. Do zupy marchewkowej można się łatwo zrazić bo źle doprawiona będzie mdła i niesmaczna. Natomiast wczoraj wypróbowałam genialny przepis i dzisiaj dzielę się nim z
Wami. Jest to zupa marchewkowa, z dodatkiem
pora i
białego wina. I tym sposobem dopisałam ja do listy moich ulubionych zup.
ŹródłoSkładniki:2 duże
marchewki2 średnie
pory3 ząbki
czosnku4 łyżki
masła1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
skórki cytryny3 litry
bulionuszklanka
białego winaśmietana do przybrania
sól,
pieprzMarchewkę obrać i pokroić w drobne kawałki.
Pora umyć i też pokroić.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozpuścić
masło z olejem, dodać
marchewkę,
pora,
czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie wlać
bulion,
wino, dodać
skórkę z cytryny,
tymianek, trochę
soli i
pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Dobrze jest
mieć pod ręką trochę
bulionu i dolać jeśli zupa wyjdzie za gęsta. Zmiksowana zupę nakładać do misek wraz z kleksem
śmietany.Smacznego:)