Wykonanie
Dzisiaj mam do zaproponowania pyszną zupę z
soczewicą i
makaronem. Wiele smaków się tu znajduje i wszystkie składają się na to że można zjeść nawet trzy talerze. Jest to rodzaj zupy wegetariańskiej ale
soczewica nasyca niczym
mięso.
Źródło:Jennie Fleetwood: Jeden garnek wiele potrawSkładniki:20 dag
soczewicy3 ząbki
czosnku1 l
wody3 łyżki
oliwy2 łyżki
masła1 średnia
cebula, drobno posiekana2
łodygi selera naciowego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1l
wody1 l
wywaru z jarzyn10 dag drobnego
makaronumajeranek,
bazyliasól,
pieprzW garnku podgrzać
masło i
oliwę, dodać
cebulę i
seler, poddusić przez 5 min. Dodać
czosnek, przesmażyć. Dodać koncentrat i
soczewicę. Wymieszać, wlać
wywar i
wodę, wsypać
zioła,
sól,
pieprz do smaku. Gotować aż,
soczewica będzie al dente. Dodać
makaron i gotować na małym ogniu do miękkości
makaronu i
soczewicy.Doprawić do smaku
sola i
pieprzem.Smacznego:)