Wykonanie
Ciasto a raczej deser, na który od dawna miałam ochotę to sernik na zimno o smaku tiramisu. Lekka, delikatna struktura tego sernika opartego na
serku mascarpone i
bitej śmietanie sprawia, że każdy kęs to ogromna przyjemność. Oczywiście jest to też bomba kaloryczna ale kto by na to patrzył podczas świąt.

ŹródłoSkładniki:1 szklanka pokruszonych
herbatników1 kopiata łyżka
cukru pudru60 g stopionego
masła500 g
Mascarpone500 ml kremówki 36%1 szklanka
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny1 opakowanie
biszkoptów Lady Fingers1/2 szklanki mocnej, słodkiej
kawy1/2 szklanki
rumu lub
amarettokakaoCiasteczka mieszamy z
cukrem pudrem i stopionym
masłem. Masą
ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby
śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Ser miksujemy z
cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną
żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą
śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.
Kawę mieszamy z
alkoholem i przelewamy do miseczki. Na
ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w
kawie biszkopty.
Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu.
Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je
kakao. Na
biszkopty delikatnie wykładamy drugą część
sera i uderzamy kilka
razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny
między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy
kakao i ewentualnie dekorujemy startą
czekoladą.Smacznego :)