Wykonanie
Bardzo ciekawy przepis na szybki i niesamowicie smaczny placek. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, wylać na to
mleko skondensowane,
orzechy,
migdały i gotowe. Korzystając z uwag Andrzeja, że ciasto jest bardzo słodkie, niezbyt obficie posłodziłam spód i zrezygnowałam z lukru. Smakowało naprawdę wspaniale. Od razu na ciepło zniknęła połowa.

ŹródłoSkładniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru pudru20 dag
margaryny1
jajkoSkładniki na masę
migdałową:1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego1
jajko1 łyżeczka esencji waniliowej1 szklanka posiekanych
orzechów pekanpół szklanki posiekanych
migdałów.Przygotować ciasto:
mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z
margaryną, dodać
cukier puder oraz
jajko, szybko zagnieść ciasto i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć je do formy (20 x 30 cm) i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przygotować masę:
mleko,
jajko i esencję
waniliową ubić na jednolitą masę. Dodać
migdały,
orzechy i dobrze wymieszać. Upieczony kruchy spód pokryć masą i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C, na złoty kolor. Po upieczeniu gorące ciasto ozdobić lukrem.Smacznego:)