Wykonanie

Ciasto, którego przygotowanie niespodziewanie stało się okazją do fantastycznej zabawy w kuchni :) Zuzia nie tylko własnymi małymi rączkami zagniotła ciasto na spód, ale też z pozostałych po wypełnieniu formy kawałków zrobiła kilka kruchych
ciasteczek. I miała przy tym całe mnóstwo radości, bo mogła robić wszystko sama i udało jej się to znakomicie :)





Radość była ogromna, a my z Piotrkiem pękaliśmy z dumy i nawet gruba warstwa
mąki na podłodze i ciasto we włosach Zuzi nie popsuła nam zabawy ;)Wróćmy jednak do naszego placka. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, zwłaszcza, że masę do środka wystarczy tylko wymieszać i zapiec. Spód jest kruchy, ale nie łamie się i nie sprawia problemów przy krojeniu. Wypełnienie to słodka mieszanka z chrupiącymi
orzechami i
migdałami. Całość bardzo prosta, ale też bardzo smaczna i idealna na piknik, wyprawę nad jezioro lub słodką przekąskę po obiedzie :)Polecam :)

* przepis z książeczki „Ciasta domowe. 100 przepisów”Składniki na okrągłą formę na tartę 23 – 25 cm (+/- kilka
ciasteczek ;):Kruchy spód:2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki
cukru pudru250g niesolonego
masła (zimnego)1
jajkoWypełnienie:1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego (około 400g)1
jajko1 szklanka posiekanych
orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)1/2 szklanki posiekanych
migdałów (lub
płatków migdałowych)1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Zacznij od przygotowania
spodu tarty.
Mąkę oraz
cukier puder przesiej do dużej miski. Dodaj posiekane
masło i posiekaj nożem lub specjalnym siekaczem do ciasta kruchego. Dodaj
jajko i wyrób szybko jednolite ciasto.
Owiń je szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

Formę wysmaruj
masłem i oprósz
mąką.Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy około 3cm większej od średnicy formy. Delikatnie przełóż ciasto do formy* i dociśnij je do dna oraz brzegów. Wystające kawałki odetnij wałkując po brzegu formy.Formę z
ciastem wstaw do lodówki na około 15 minut.Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp na wierzch kulki ceramiczne lub groch/ryż/fasolę. Piecz pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 200°C.W tym czasie przelej
mleko skondensowane do miski. Dodaj
jajko i wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną. Na koniec wsyp posiekane
orzechy oraz
migdały i wymieszaj wszystko raz jeszcze.Z podpieczonego
spodu zdejmij papier oraz kulki. Wlej do środka przygotowaną masę
orzechową i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 25 minut, aż wierzch się zetnie i nabierze złotego koloru.Podawaj schłodzone.Smacznego :)

* Najłatwiej zrobić to owijając ciasto luźno wokół wałka i tak przenosząc nad formę.