Wykonanie
Chociaż nie jestem wielką fanką wigilijnego jedzenia to jednak niektóre potrawy są ważne i do takich na pewno należą
śledzie.
Śledzie w
sosie słodko - kwaśnym nadają się na stół świąteczny, nie tylko w wigilijny wieczór ale także każdego następnego dnia. Przystawka ta wspaniale łączy
słodycz ananasów i
rodzynek z kwaśnymi
śledziami i
octem. Polecam je przygotować dzień przed podaniem. Najlepiej smakują jak
spędzą noc w lodówce a wszystkie smaki przesiąkną się nawzajem.

Źródło: Moja kuchnia, nr 12/2009Składniki:500 g płatów
śledziowych solonych60 g
oleju50 g
rodzynków1/2 szklanki zalewy ananasowej1/2 szklanki pikantnego
ketchupu3 plastry
ananasa2
cebule1
czerwona papryka2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
octu winnegocukiersól,
pieprzŚledzie moczyć ok. 7 godzin, zmieniając dwukrotnie
wodę.
Cebulę obrać, pokroić w grube pół lrążki, podsmażyć na
oleju. Dodać pokrojoną
paprykę. Dusić 3-4 minuty. Dodać pokrojonego
ananasa, namoczone wcześniej
rodzynki,
ocet, koncentrat,
ketchup, zalewę
ananasową,
pieprz,
sól i
cukier.Dusić jeszcze chwilę.
Śledzie wyjąć z
wody, osączyć, pokroić na kawałki, wymieszać z sosem.Smacznego:)