Wykonanie
Do wypróbowania tego przepisu zmobilizowała mnie reklama telewizyjna, nadawana non stop na każdym kanale.
Żeberka przyrządziłam jednak według innej receptury korzystając tylko z przypraw i coca-coli. Przepis ten dostałam, kilka lat temu, od ucznia, którego babcia mieszkała w Hiszpanii i zawsze kiedy przyjeżdzała do Polski przyrządzała mu
żeberka w coca - coli. Udało mi się wydębić ten przepis jednak na tym się skończyło, bo powędrował do zeszytu i tam przeleżał ze 3 lata. Dopiero teraz ujrzał światło dzienne a nasze nosy poczuły ten wspaniały aromat.
Mięso zamarynowałam na noc, a rano tylko wstawiłam do piekarnika tak więc roboty jest tu minimum. A smak? Aromatyczne, kruche i mięciutkie
mięsko, to moje pierwsze skojarzenia. Dzięki tym
żeberkom, czuję że szybciej wypróbuję kolejny przepis na
mięso z coca - colą.
Składniki:1 kg ładnych
żeberek2 szklanki coca - coli4 ząbki
czosnkusól,
pieprzmielona
paprykaoliwaŻeberka natrzeć przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
papryką. Można również dodać
kmninek i
kolendrę lub inne ulubione
zioła.
Żeberka spryskać
oliwą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, każdą porcję obsmażyc na
oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać coca-colę i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny. Ja po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam jeszcze na jakiś czas.
Żeberka fajnie się zrumieniły i były bardzo mięciutkie.Smacznego:)