Wykonanie
Dawno nie robiłam
drożdżowych bułek a tak strasznie za mną chodziły, że nie odpuściłam. Dodatkowo, miałm świeże
maliny w lodówce i bardzo, ale to bardzo chciałam je wykorzystać. I tak oto powstały te przepyszne drożdżówki z pachnącymi
malinami i kruszonką.

ŹródłoSkładniki:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka3 czubate łyżki
cukru1
jajko1
żółtko1/4 łyżeczki
soli60 g miękkiego lub roztopionego
masła12 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych4,5 łyżeczki
bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)400 g
malin1
jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczekWymieszać
mleko,
cukier,
jajko i
żółtko. Dodać
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),
masło i
sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na równe części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki
bułki tartej, na końcu włożyć
maliny. Bułeczki posmarować
jajkiem, posypać hojnie kruszonką.Smacznego:)