Wykonanie
Połączenie
ryby i
makaronu zawsze mnie jakoś odpychało. Kiedyś spróbowałam sałatki makaronowej z
tuńczykiem i myślałam, że tego nie przełknę. Być może była niezbyt dobra albo to ja dojrzałam do bardziej wyrafinowanych smaków bo kiedy
Kasia kilka dni temu pokazała przepis na
makaron z
łososiem to aż dostałam ślinotoku. Miałam
łososia w lodówce więc nie zwlekałam długo i jeszcze tego samego dnia
jadłam to pyszne danie. Naprawdę jest pyszne bo
łosoś jest tak kruchy jak
szynka, a
rybny zapach, którego najbardziej się obawiałam, jakoś się rozpłynął. Po doświadczeniu z
łososiem a wcześniej ze
szpinakiem widzę także nadzieję dla
krewetek i tatara. Z tym, że musi to chyba jeszcze trochę potrwać.

Składniki:150g
wędzonego łososiapół szklanki kremówkipół szklanki
mlekałyżka
masłaświeżo mielony
pieprz2 łyżki posiekanej, świeżej
natki pietruszkiok. 200g spaghetti
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Masło rozpuścić na patelni. Wlać
śmietankę i
mleko. Pogotować chwilę, płyn zredukuje się i lekko zgęstnieje. Dodać pokrojonego w małe kawałki
łososia, wymieszać. Chwilkę pogotować (dosłownie minutę, dwie). Do sosu dodać
natkę pietruszki i
makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Składniki na 2 solidne porcje.Smacznego :)