Wykonanie
Przepis na ten tort znalazłam w czerwcowym numerze
Soli i
Pieprzu ale trochę go zmodyfikowałam. Wyszły mi 3 warstwy bo jak zwykle
biszkopt urósł za wysoki, nasączyłam go
nalewką waniliową i
truskawki na wierzchu posmarowałam gęstniejącą
galaretką czyli czymś w rodzaju glazury. Tort jest typowo letni czyli leciutki, niezbyt słodki no i z
owocami. W sam raz na otwarcie sezonu
truskawkowego.

Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:750 g
truskawek250 g chudego
twarogu (zmielonego)250 g
serka mascarponeodrobinę rdzenia z
wanillii60 g
cukru200 g
śmietanki 36%Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. 100 g
truskawek zmiksować i przetrzeć przez sito, 300 g pokroić w kostkę.
Twaróg wymieszać z
mascarpone,
musem owocowym, rdzeniem z
wanilii i
cukrem.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z masą. Dodać pokrojone
truskawki.
Biszkopt nasączyć, wyłożyć część masy z
truskawkami, przykryć kolejnym, nasączyć wyłożyć kolejną część masy, przykryć ostatnim
biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować. Ułożyć plasterki
truskawek. Wstawic do lodówki.Smacznego:)