Wykonanie
Dzisiaj mam przyjemność pokazać efekt mojego wirtualnego spotkania w kuchni z Grumkami . Andrzej zaproponował danie o zabawnej nazwie Języczki sędziego. Są to kotleciki z
mięsa mielonego, owinięte grillowanym
bakłażanem, pieczone w
sosie pomidorowym. Wiedziałam, że to danie będzie dobre, bo już nie raz przekonałam się jakie przepisy Andrzej wyszukuje, ale te kotleciki były lepsze niż się spodziewałam.
Bakłażana musiałam zastapić
cukinią bo jak się mieszka na prowincji to trzeba
mieć szczęście żeby kupić go w lutym. Ale
cukinia godnie go zastapiła.
Sos pomidorowy wspaniale pasuje do tego dania. Języczki podałam z pieczonymi
ziemniakami. Irenie i Andrzejowi bardzo dziękuję za wspólne gotowanie i za kolejny pyszny przepis:)

Składniki:2 duże
bakłażany (
cukinie)90 dag
mielonego mięsa1 średnia posiekana
cebula1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
oleju kukurydzianego1 duża posiekana
cebula1 duży
pomidor pokrojony w plasterki (opcjonalnie)1 duży posiekany
pomidor bez skórki400 ml
sosu pomidorowego1 szklanka
bulionu wołowego lub z
kurczakapół szklanki
soku z limonki1 łyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
kurkumyBakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać
solą i odstawić na godzinę. Usunąć
wodę i
sól. Osuszyć. Rozgrzać
oliwę i smażyć plastry
bakłażanów z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Bakłażany można upiec w piekarniku. Każdy plaster posmarować
oliwą, wyłożyć na blaszkę i piec 20 – 30 minut w temperaturze 175 stopni. W międzyczasie wymieszać
mięso z
cebulą,
solą i
pieprzem. Formować
kiełbaski. Każdą
kiełbaskę owinąć plasterkiem usmażonego lub upieczonego
bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Można obłożyć plasterkami
pomidora. Przygotować sos. W rondlu rozgrzać dwie łyżki
oliwy i podsmażyć
cebulę. Dodać posiekanego
pomidora,
sól,
pieprz oraz
kurkumę. Dodać
sos pomidorowy,
bulion oraz
sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej „języczki” Przykryć folią i piec przez ok. godzinę w temperaturze 225 stopni.Smacznego:)