Wykonanie

źródło przepisu: grumko.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami)2 duże
bakłażanynadzienie900 g
mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)średnia posiekana
cebulałyżeczka
soliłyżeczki
pieprzusosduża posiekana
cebulapuszka
pomidorówsłoiczek
przecieru pomidorowego1/2 szklanki
bulionu wołowego lub drobiowegosok z 1/2
limonkiłyżeczka
kurkumysól,
pieprzBakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać
solą i odstawić na godzinę. Usunąć
wodę i
sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.W międzyczasie wymieszać
mięso z
cebulą,
solą i
pieprzem. Formować
kiełbaski. Każdą
kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego
bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć
cebulę, dodać
pomidory i przecier,
sól,
pieprz oraz
kurkumę. Dolać
bulion oraz
sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.Smacznego!


***Tym irakijskim przepisem rozpoczynam podróż " Z Widelcem po Azji ".

***Przypominam, że już w najbliższą sobotę, od godziny 15.00 na portalu www.ipla.tv .
Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają na pierwsze w historii pieczenie na żywo! :)