Składniki na trzy porcje.Składniki:200 g brązowego ryżu250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)1 bakłażan1 papryka czerwona1 cebula1 puszka pomidorów krojonych bez skórki6 łyżek startego żółtego sera½ łyżeczki kurkumySól, pieprzOliwa z oliwekPrzepis:Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie,możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć.Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut.