Wykonanie
Chyba się nie spodziewałam, że pasztet z
ryby może być taki dobry. Kiedy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że można by spróbować coś innego, bo czasami na
mięso i
wędliny nie możemy już patrzeć i muszę przyznać, że trafiłam w 10. Ten pasztet będzie się świetnie nadawał na świąteczny stół.

'Składniki:70 dag
filetów z rybyłyżka
soku z cytrynykajzerka1/2 szklanki
śmietany 18%cebula4 łyżki
masła10-15 dag ugotowanej
marchewki pokrojonej w kostkę4
jajka4 łyżki startego
żółtego serałyżka
natki pietruszkisól,
pieprzFilety umyć, osączyć, skropić
cytryną i odstawić na 20 minut.
Bułkę pokroić w kostkę, zalać
śmietaną i odstawić na 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na łyżce
masła. Oddzielic
żółtka od
białek.
Rybę oraz nieodciśniętą
bułkę i
cebulę przepuścic przez maszynkę.Pozostałe
masło utrzeć, dodając po jednym
żółtku a następnie połaczyć ze zmieloną
rybą,
bułką,
żółtym serem,
natka pietruszki i
marchewką. Doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać.
Białka ubic na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formę wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą i napełnić masą do 2/3 ysokości. Wierzch pasztetu posypac
bułka tartą. Piec około 45 min w temperaturze 180-190 stopni. Pasztet jest upieczony gdy lekko odstaje od formy.Smacznego:)