Wykonanie
Na pocieszenie po kłopotach ostatnich dni chciałam coś upiec. Zabrałam się za
bułki drożdżowe ale zamiast nich upiekłam muffinki. Małe, urocze, mogą być nadziewane lub nie ale nawet bez nadzienia sa fajnie wilgotne bo ciasto jest z dodatkiem
jogurtu. Jedna taka mała muffinka kłopotów nie przepędzi ale na chwilę nastrój poprawi.

Składniki:100 ml
mleka1
jajko100 g
jogurtupół szklanki
cukrucukier waniliowy3 łyzki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
soli20 g
masła, roztopionego400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
drożdży instant (można zastąpić świeżymi)Zrobić zaczyn z ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży. Kiedy urośnie dodać do
mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
potem uformować muffinki i piec ok. 15 minut w 180-200 stopniach.Smacznego:)