Wykonanie
Kiedyś nie przepadałam za drożdżowymi wypiekami. Wychodziły mi twarde i jakoś nie podejmowałam sie pieczenia następnych. Dopiero niedawno zaczęłam zgłębiać tajniki
ciasta drożdzowego i tak się wciągnęłam, że kiedy widzę przepis
drożdżowy, od razu biorę go pod uwagę do upieczenia. Przekonałam się też, że to ciasto, które zawiera
jogurt albo
maślankę jest wspaniałe. Przynajmniej te, które ja do tej
pory robiłam. Bułeczki
waniliowe potwierdzają tę regułę. Są mięciutkie, aromatyczne, po prostu rewelacyjne. Duże znaczenie miało tutaj użycie ekstraktu z
wanilii. Nie pożałowałam jej i dałam 3 łyżki.

Składniki:100 ml
mleka1
jajko100 g
jogurtupół szklanki
cukrucukier waniliowy3 łyzki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
soli20 g
masła, roztopionego400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
drożdży instant (można zastąpić świeżymi)Zrobić zaczyn z ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży. Kiedy urośnie dodać do
mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia,
potem uformować bułeczki i piec ok. 15 minut w 180-200 stopniach. Należy uważać na czas pieczenia, jeśli szybko się zrumienią, przykryć folią aluminiową.Smacznego:)