ßßß
Składniki:0,5 kg mąki pszennej80 g cukru2 łyżki cukru waniliowegoszczypta soli2 jajka150 ml ciepłego mleka100 g masłaopakowanie drożdży instantWykonanie: Drożdże instant wymieszać z przesianą mąką. Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powkładać owoce i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 40 minut.Smacznego ;)