ßßß Cookit - przepis na Francuska zapiekanka ziemniaczana

Francuska zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.
Składniki:
1 ząbek czosnku
1 kg ziemniaków
20 dag cebuli
4 dymki
50 g masła
50 g słodkiej śmietanki 36 %
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
500 ml bulionu z kury
Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/03/Francuska-zapiekanka-ziemniaczana.html