Wykonanie
Składniki:50 dag polędwiczek wieprzowych pokrojonych w paseczki lub kostkę4 łyżki
oleju roslinnego1 średnia
cebula, posiekana1 rozgnieciony ząbek
czosnkułyżeczka
kurkumy1 strąk
zielonej papryki pokrojonej w kawałki (ja dałam czerwoną)2 szklanki
wywaru z kurczaka20 dag
długoziarnistego ryżu2/3 szklanki słodkiej
śmietanki1,5 szklanki startego
parmezanusól i
pieprz do smakuSkładniki na marynatę:pół szklanki białego
wytrawnego wina2 łyżki
soku z cytryny1 średnia
cebula, posiekana4
jagody jałowca lekko rozgniecione (dałam 6)3
goździki1 strąk czerwonej
chili lub pół łyżeczki
chili w proszkuW salaterce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojone paski
mięsa i po wymieszaniu odstawić na 4 godziny. Kilka
razy zamieszać podczas marynowania. Łyżką cedzakową wyjąć
mięso i odłożyć na talerz. Marynatę przecedzić przez sito i zachować.Na patelni rozgrzać
olej, włożyć paski
mięsa i obsmażyć je ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Powinny się ładnie zrumienić. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową.Włożyć na patelnie posiekaną
cebulę i
czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać kawałki
papryki i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.Włożyć z powrotem podsmażone
mięso. Wlać marynatę i
wywar. Zagotować, przyprawić
solą i
pieprzem Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić potrawę na małym ogniu przez 10 minut.
Mięso powinno być miękkie.Ugotować
ryż al dente. W wysmarowanym naczyniu żarodopornym ułożyć warstwę
ryżu. Na
ryżu ułożyć warzywa i
mięso wyjęte z sosu. Przykryć warstwą
ryżu.Do sosu, w którym dusiło się
mięso, wlać
śmietankę, wsypać 2 łyżki
parmezanu,
kurkumę i wymieszać. Polać takim sosem warstwę
ryżu w żaroodpornym naczyniu. Posypać resztą
parmezanu. Przykryć naczynie folią i zapiekać przez 20 minut. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka, lekko zrumieniona.Smacznego:)