ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z ryżem po brazylijsku

Wieprzowina z ryżem po brazylijsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 dag polędwiczek wieprzowych pokrojonych w paseczki lub kostkę
4 łyżki oleju roslinnego
1 średnia cebula, posiekana
1 rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka kurkumy
1 strąk zielonej papryki pokrojonej w kawałki (ja dałam czerwoną)
2 szklanki wywaru z kurczaka
20 dag długoziarnistego ryżu
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
1,5 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
pół szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 średnia cebula, posiekana
4 jagody jałowca lekko rozgniecione (dałam 6)
3 goździki
1 strąk czerwonej chili lub pół łyżeczki chili w proszku
W salaterce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojone paski mięsa i po wymieszaniu odstawić na 4 godziny. Kilka razy zamieszać podczas marynowania. Łyżką cedzakową wyjąć mięso i odłożyć na talerz. Marynatę przecedzić przez sito i zachować.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć paski mięsa i obsmażyć je ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Powinny się ładnie zrumienić. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową.
Włożyć na patelnie posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać kawałki papryki i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.Włożyć z powrotem podsmażone mięso. Wlać marynatę i wywar. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić potrawę na małym ogniu przez 10 minut. Mięso powinno być miękkie.
Ugotować ryż al dente. W wysmarowanym naczyniu żarodopornym ułożyć warstwę ryżu. Na ryżu ułożyć warzywa i mięso wyjęte z sosu. Przykryć warstwą ryżu.
Do sosu, w którym dusiło się mięso, wlać śmietankę, wsypać 2 łyżki parmezanu, kurkumę i wymieszać. Polać takim sosem warstwę ryżu w żaroodpornym naczyniu. Posypać resztą parmezanu. Przykryć naczynie folią i zapiekać przez 20 minut. Następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka, lekko zrumieniona.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Wieprzowina-z-ryzem-po-brazylijsku.html