Wykonanie
Przepis na sernik z
białą czekoladą,
owocami i
ciasteczkami amaretti, podany przez Olę w ramach Weekendowej
Cukierni, spodobał mi się od pierwszego spojrzenia. Problem stanowiły tylko
ciasteczka amaretti. Nie miałam czasu, aby je upiec, i akurat nie mogłam ich znaleźć w żadnym sklepie. Już miałam zrezygnować całkiem, gdy wpadłam na pomysł, żeby
amaretti zastapić zwykłymi
herbatnikami. No trudno, pewnie z
amaretti sernik jest o wiele lepszy, ale mój też był bardzo dobry. Od siebie dołożyłam
galaretkę, bo pamiętam z dzieciństwa sernik mojej mamy, który zawsze był z
galaretką. Nie miałam
malin, więc użyłam
jeżyn.
Składniki:300g
bialej czekolady600g
serka kremowego284 ml
śmietany kremówki50g
cukru pudruherbatnikijeżynyCzekoladę rozpuścić w kapieli
wodnej. Keksowkę o pojemnosci 900g wylożyć folią spożywczą.W dużej misce zmiksować razem
serek,
śmietanę i
cukier. Nastepnie stopniowo, cały czas miksując na małych obrotach wlewać ostudzoną
czekoladę. Ucierać, aż do połączenia się składników.Do keksówki o pojemności 900g wlać połowę masy a nastepnie delikatnie rozlożyć na niej
jeżyny. Przykryć resztą masy serowej. Na wierzchu równomiernie rozłożyć
ciasteczka. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 6 godzin.Serniczek wyjąć z lodówki, usunąć folię i ostrożnie przełożyć na talerz tak aby
ciasteczka znalazly sie na spodzie. Pozostale
jeżyny ułożyć na wierzchu, zalać wcześniej rozpuszczoną
galaretką.Smacznego:)