ßßß Cookit - przepis na Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego !

Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego !

nazwa

Wykonanie

Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)
Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(
I była udana.
Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość.
Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny.
Przez sezon zimowy taka galaretka będzie częściej pojawiać się na moim stole.
Wreszcie wykorzystam szybkowar, a moje stawy zyskają na tym :)
Składniki :
2 nóżki, najlepsze przednie i bez owłosienia :), opalić nad gazem jeśli takie jest !
2 marchewki
1 pietruszka, kawałek selera i pora
sól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy
2 ząbki czosnku, na potem
Przygotowanie :
Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałam
Do szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowar
Po około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę, sól, kilka ziaren pieprzu i liść, gotowałam ponownie następne 60 min, jeśli potrzeba dolewamy wody
Po tym czasie kości powinny oddzielić się wyraźnie od mięsa, mój wywar był już bardzo kleisty
Mięso i marchew rozdrabniamy, przekładamy do miseczek , przecedzonym wywarem zalewamy mięso (do wywaru można dodać zmiażdżony czosnek )
Jeśli galaretki wyjdzie nam więcej niż zamierzaliśmy, to wlewamy ją do słoików i krótko pasteryzujemy. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, należy zjeść ją w ciągu tygodnia.
Jeśli Wasze mięso po 2 godz. gotowania nie będzie dość miękkie, gotować jeszcze trochę.
A jeśli, lubicie mięso można zmielić.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/11/galaretka-z-nozek-wieprzowych.html