Wykonanie
W tym daniu wykorzystałam
grzyby, bo o tej
porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :)A tym bardziej, że
pora na grzybobranie ciągle trwa...Składniki :
makaron wstążki Lubellaokoło 30 dag
maślakówpłaska łyżeczka
mąkiśmietana słodka około 5 łyżek
cebula,
sól,
pieprz, szczypta suszonego
rozmarynutłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:Obrane
grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamyNa głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną
cebulę, dodajemy
grzyby i
sólW około 3/4 szklanki rosołu (może być
woda) mieszamy około 5 łyżek
śmietany z 1 łyżeczkę
mąki, wlewamy do
maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilęGdy
mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy
pieprzem,
rozmarynem, ewentualnie jeszcze
soląSosem z
maślakami polewamy
makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu.Jest to danie proste i dość szybkie do zrobienia. A takie właśnie potrawy staram się lansować na moim blogu .