ßßß Cookit - przepis na Frytki z dipem ziołowym

Frytki z dipem ziołowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
szczypiorek, pęczek 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
twatóg chudy 500 gramów
śmietana 250 gramów
szynka 200 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić w duże słupki, skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszać. Blachę wyścielić pergaminem i umieścić na niej ziemniaki. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Dip: opłukaną natkę i szczypiorek, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, a resztę posiekać. Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać posiekane zioła i czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Frytki ułożyć na talerzach. Dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Dip przełożyć do sosjerki. Gotowe danie udekorować odłożonymi ziołami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Uwagi:
Szynkę można zastąpić pieczonym schabem.
Dip można przyrządzić również z innymi świeżymi ziołami, a także z ziołami suszonymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-10
Pyszne:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4981/Frytki-z-dipem-ziolowym