Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
olej 2 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
szczypiorek, pęczek 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
twatóg chudy 500 gramów
śmietana 250 gramów
szynka 200 gramów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki pokroić w duże słupki, skropić
olejem, oprószyć
solą,
pieprzem i
słodką papryką, wymieszać. Blachę wyścielić pergaminem i umieścić na niej
ziemniaki. Piec 25 minut w 200 stopniach.Dip: opłukaną
natkę i
szczypiorek, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, a resztę posiekać. Oczyszczony
czosnek rozdrobnić.
Twaróg wymieszać ze
śmietaną, dodać posiekane
zioła i
czosnek, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Frytki ułożyć na talerzach. Dodać pokrojoną w plasterki
szynkę. Dip przełożyć do sosjerki. Gotowe danie udekorować odłożonymi
ziołami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Uwagi:
Szynkę można zastąpić pieczonym
schabem.Dip można przyrządzić również z innymi świeżymi
ziołami, a także z
ziołami suszonymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-10Pyszne:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: