ßßß
Zapraszam was na chwilę w świat mojego dzieciństwa, świat pełen niespodzianek i pysznego smaku. Na prosty obiad, który wspominam z uśmiechem. Takie pyszności robił nam nasz tato, z tym, że ziemniaki smażył na patelni a ja upiekłam w piekarniku. Ziemniaki z dodatkiem podsmażonej szynki ze szczypiorkiem. Jakie to danie jest pyszne, do obiadu surówka i kompot. Czasami było jeszcze jajko sadzone i maślanka, mniam. Uwierzcie mi, że warto taki obiadek przygotować i cieszyć się smakiem.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- 250 g dowolnej szynki - u mnie drobiowa- pęczek szczypiorku- olej- sól, pieprzWykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i ziemniaki. Polewamy je olejem - jedna łyżka wystarczy, posypujemy solą i pieprzem i mieszamy najlepiej rękami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 30-40 minut, aż się nam ładnie zarumienią.Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni na rumiano. Jak ziemniaki będą prawie gotowe to dodajemy jeszcze do nich podsmażoną szynkę i pieczemy 5-10 minut. Przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z surówką, kompotem lub maślanką.