Wykonanie
Zapraszam was na chwilę w świat mojego dzieciństwa, świat pełen niespodzianek i pysznego smaku. Na prosty obiad, który wspominam z uśmiechem. Takie pyszności robił nam nasz tato, z tym, że
ziemniaki smażył na patelni a ja upiekłam w piekarniku.
Ziemniaki z dodatkiem podsmażonej
szynki ze
szczypiorkiem. Jakie to danie jest pyszne, do obiadu surówka i kompot. Czasami było jeszcze
jajko sadzone i
maślanka, mniam. Uwierzcie mi, że warto taki obiadek przygotować i cieszyć się smakiem.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 250 g dowolnej
szynki - u mnie drobiowa- pęczek
szczypiorku-
olej-
sól,
pieprzWykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i
ziemniaki. Polewamy je
olejem - jedna łyżka wystarczy, posypujemy
solą i
pieprzem i mieszamy najlepiej rękami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 30-40 minut, aż się nam ładnie zarumienią.
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni na rumiano. Jak
ziemniaki będą prawie gotowe to dodajemy jeszcze do nich podsmażoną
szynkę i pieczemy 5-10 minut. Przekładamy na talerze i posypujemy
szczypiorkiem. Podajemy z surówką, kompotem lub
maślanką.