Wykonanie
Share the post "Rozgniecione
ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes"Chyba każdy lubi chrupiące
ziemniaki do obiadu. A jeszcze łatwe w wykonaniu chrupiące ziemniaczki to już bajka! Dlatego zapraszam dzisiaj na przepis na rozgniecione
ziemniaki z piekarnika, niezwykle chrupiące, jednak wciąż z delikatnym wnętrzem. Świetne do każdego dania głównego. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem tego typu
ziemniaków, polecam także pieczone
ziemniaki z wędzoną
papryką i
ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, są po prostu boskie!
Scroll down for recipe in EnglishRozgniecione
ziemniaki z pieca(6 porcji)Składniki:1,5 kg
ziemniaków, obrane większe przekrojone na pół100 ml
oleju roślinnegosól,
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Umieść
ziemniaki w rondelku, zalej
wodą i
posól. Doprowadź je do wrzenia i gotuj około 15 minut, prawie do miękkości, po czym odcedź.Rozłóż
ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia i rozgnieć np. widelcem. Dopraw porządnie
solą i
pieprzem i
skrop olejem.Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do chrupkości i zarumienienia. Podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English vesrsion(6 servings)Ingredients:1 . 5 kg of potatoes, peeled, larger cut in half100 ml of vegetable oilsalt, ground pepper to tastePreparation:Preheat the oven to 200 oC.Place the potatoes in a pot, cover with water and season with salt. Bring to the boil and cook for about 15 minutes, until almost soft and drain.Transfer the potatoes on a large baking
tray and smash with a fork. Season with salt and pepper and sprinkle with oil.Place in the preheated oven and bake about 30 minutes until crispy and golden brown.
Serve as
side dish with your favorite main course.Enjoy!
Share the post "Rozgniecione
ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes"