ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane z kiełbaską

Kluski ziemniaczane z kiełbaską

nazwa

Wykonanie

Bardzo rzadko pojawiają się tutaj przepisy na dania za którymi nie przepadam. Jak już się czymś z Wami dzielę, to znaczy, że to danie, które lubię, które często gości na moim stole. Dzisiejszy przepis jest wyjątkiem od tej reguły. Jak wiecie, nie jestem fanką ziemniaków, dlatego to danie to zupełnie nie moje smaki. W związku z tym, iż moi pozostali domownicy są wielkimi fanami wszelkich dań z ziemniaków, to przewijają się one przez moją kuchnię praktycznie codziennie. A to w formie placków, a to jako dodatek do drugiego dania. Albo w formie klusek. Kluski ziemniaczane to jedno z ulubionych dań mojej mamy. Jak wspomina, dawniej jadano je z mlekiem ( jak dla mnie totalna abstrakcja), a teraz pojawiają się w towarzystwie kiełbaski lub boczku. Spróbujecie?
1kg ziemniaków
4 ugotowane ziemniaki
Sól, pieprz
200g kiełbasy np. Lisieckiej
+ olej do smażenia
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Następnie przełóż je na durszlak, tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziemniaki powinny nie powinny być zbyt suche, ani zbyt wodniste.
W tym czasie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie w dużej misce mieszamy surowe i ugotowane ziemniaki, przyprawiamy solą i pieprzem. W powstałego ciasta formujemy niewielkie kluski, wyglądem przypominające kluski śląskie.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy kluski i gotujemy ok. 10 minut, licząc od chwili wypłynięcia klusek na wierzch.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotowe kluski podajemy z podsmażoną kiełbaską.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/09/kluski-ziemniaczane-z-kiebaska.html