Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 200 mililitrów
mąka 400 gramów
drożdże 21 gramów
sól 1 łyżek stołowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 80 gramów
twarożek ziołowy 200 gramów
śmietana 1 łyżek stołowych
szynka wędzona w plastrach 200 gramów
ser gouda 100 gramów
natka pietruszki 4 gałązkiWykonanie:Rozpuścić
drożdże w lekko podgrzanym
mleku. Przesianą
mąkę wymieszać z
solą oraz
cukrem. Dodać
mleko z
drożdżami oraz pokrojone miękkie
masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.wymieszać
twarożek ze
śmietaną,
szynkę pokroić w małą kostkę,
ser zetrzeć na grubej tarce. Oczyszczone listki
natki kilka odłożyć, a resztę drobno posiekać.Ponownie zagniecione ciasto, rozwałkować na posypanym
mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.
Ziołowy twarożkiem posmarować wierzch, następnie ułożyć
szynkę, starty
żółty ser oraz
natkę i zrolować ciasto zaczynając od dłuższego
boku. Roladę pokroić na plastry o szerokości 3 cm. Tortownice średniej wielkości posmarować tłuszczem i ułożyć na niej krążki jeden obok drugiego. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Piec 30 minut w 200 stopniach. Całość udekorować odłożoną
natką pietruszki i podawać na gorąco lub zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: