ßßß Cookit - przepis na Wiśniowe ciasto z kokosem II

Wiśniowe ciasto z kokosem II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wiśnie 600 gramów
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
cukier 150 gramów
masło 125 gramów
mąka 375 gramów
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
olej według uznania
sól według uznania
nektar wiśniowy 300 mililitrów
budyń waniliowy 1 sztuk
serek smietankowy 100 gramów
Wykonanie:
Oczyszczone wiśnie wydrylować. Wymieszać budyń z 50g cukru i 100 ml nektaru. Zagotować 200 ml nektaru, dodać wiśnie i gotować ok. 4 minuty. Zdjąć z ognia, wlać rozrobiony budyń, dobrze wymieszać i gotować ok. 1 minuty, mieszając. zdjąć z ognia, przełożyć masę do miski, przykryć folią i wystudzić.
Rozpuścić masło w rondelku. Wymieszać 150g mąki, wiórki kokosowe i 50g cukru, dodać masło i wyrobić kruszonkę.
Wymieszać jajko z serkiem, mlekiem, 3 łyżkami oleju, szczyptą soli i 50g cukru. Dodać 225g przesianej maki wymieszanej z proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm i wyłożyć nim natłuszczona średniej wielkości tortownicę, docisnąć brzegi. Na cieście rozłożyć krem i kruszonkę. piec 30 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Można udekorować cukrem pudrem oraz bitą śmietaną.
Uwagi:
Świeże wiśnie można zastąpić konserwowymi (1 słoik - 850 ml).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12842/Wisniowe-ciasto-z-kokosem-II