Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wiśnie 600 gramów
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
cukier 150 gramów
masło 125 gramów
mąka 375 gramów
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
olej według uznania
sól według uznania
nektar wiśniowy 300 mililitrów
budyń waniliowy 1 sztuk
serek smietankowy 100 gramówWykonanie:Oczyszczone
wiśnie wydrylować. Wymieszać
budyń z 50g
cukru i 100 ml
nektaru. Zagotować 200 ml
nektaru, dodać
wiśnie i gotować ok. 4 minuty. Zdjąć z ognia, wlać rozrobiony
budyń, dobrze wymieszać i gotować ok. 1 minuty, mieszając. zdjąć z ognia, przełożyć masę do miski, przykryć folią i wystudzić.Rozpuścić
masło w rondelku. Wymieszać 150g
mąki,
wiórki kokosowe i 50g
cukru, dodać
masło i wyrobić kruszonkę.Wymieszać
jajko z
serkiem,
mlekiem, 3 łyżkami
oleju, szczyptą
soli i 50g
cukru. Dodać 225g przesianej
maki wymieszanej z proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm i wyłożyć nim natłuszczona średniej wielkości tortownicę, docisnąć brzegi. Na cieście rozłożyć krem i kruszonkę. piec 30 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Można udekorować
cukrem pudrem oraz
bitą śmietaną.Uwagi:Świeże
wiśnie można zastąpić konserwowymi (1 słoik - 850 ml).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: