ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocytryna 2 sztukmasło 150 gramówcukier 200 gramówcukier 4 łyżek stołowychsól 1 szczyptajajka 5 sztukmleko 3 łyżek stołowychmąka 225 gramówmąka ziemniaczana 75 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsok z pomarańczy 3 łyżek stołowychcukier puder 200 gramówowoce kumkwatu 6 sztukpomarańcza 1 sztukWykonanie:Z wyszorowanej, sparzonej 1 cytryny zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć z obydwu cytryn.Utrzeć miękkie masło, 200g cukru, sól i skórkę z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem i na przemian z mlekiem stopniowo dodawać do masy. dodać też po łyżce soku z cytryny oraz pomarańczy.foremki do babeczek o pojemności 200 ml pojemności natłuścić i napełnić ciastem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, wystudzić.Wymieszać łyżkę soku cytrynowego z łyżką soku pomarańczowego. Skropić babeczki i pozostawić do wystygnięcia.Wymieszać cukier puder z pozostałym sokiem cytrynowym na gładki lukier i polać nim babeczki, pozostawić do zastygnięcia na 60 minut.Podgrzać 4 łyżki cukru z łyżką soku pomarańczowego. Oczyszczone, osuszone kumkwaty przekroić ukośnie na pół i 3 min uty dusić w syropie pomarańczowym, ostudzić.Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę. Babeczki udekorować kumkwatami i skórkami pomarańczy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: