ßßß Cookit - przepis na Zupa na maślance z bryndzą i grzankami

Zupa na maślance z bryndzą i grzankami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
maślanka 1 litrów
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
bryndza 200 gramów
kromki chleba 2 sztuk
boczek 100 gramów
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą, a cebulę posiekać i razem wrzucić na wrzące 1/2 litra wody. Gotować 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać ze śmietana oraz kilkoma łyżkami wrzątku i wlać do wrzątku z cebulą. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować maślankę z bryndzą i wymieszać z przestudzonym wywarem z czosnku i cebuli. Chwilę podgrzewać (nie gotować, bo maślanka się z warzy). Pokrojony w kostkę chleb ułożyć na blasze posmarowanej oliwą i wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Z pokrojonego w kostkę boczku usmażyć skwarki. Posypać zupę skwarkami oraz grzankami i od razu podawać.
Uwagi:
W wersji wegetariańskiej bez boczku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12479/Zupa-na-maslance-z-bryndza-i-grzankami