Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
maślanka 1 litrów
mąka 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
bryndza 200 gramówkromki
chleba 2 sztuk
boczek 100 gramów
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony
czosnek rozetrzeć z
solą, a
cebulę posiekać i razem wrzucić na wrzące 1/2 litra
wody. Gotować 10 minut pod przykryciem.
Mąkę wymieszać ze
śmietana oraz kilkoma łyżkami wrzątku i wlać do wrzątku z
cebulą. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować
maślankę z
bryndzą i wymieszać z przestudzonym
wywarem z
czosnku i
cebuli. Chwilę podgrzewać (nie gotować, bo
maślanka się z warzy). Pokrojony w kostkę
chleb ułożyć na blasze posmarowanej
oliwą i wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Z pokrojonego w kostkę
boczku usmażyć skwarki. Posypać zupę skwarkami oraz grzankami i od razu podawać.Uwagi:W wersji wegetariańskiej bez
boczku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: