Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wafle 45 gramów
migdały 75 gramów
masło 50 gramów
Amaretto 1 łyżek stołowych
serek śmietankowy 700 gramów
cukier 200 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 80 mililitrów
migdały 35 gramówirish cream 0 , 25 szklanek
Amaretto 0,25 szklanek
śmietana 375 mililitrów
cukier 1 łyżek stołowych
olejek waniliowy 0,5 łyżek deserowych
płatki migdałowe 45 gramówWykonanie:Spód: pokruszyć
wafle, 75g
migdałów z blanszować, uprażyć i posiekać,
masło roztopić. Te składniki wymieszać, dodać łyżkę
amaretto i wyrobić ciasto. Wylepić nim dno natłuszczonej średniej wielkości formy. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa:
ser miksować, aż będzie puszysty. Stopniowo dodawać
cukier. Wbijać po jednym
jajku. Zmiksować masę z 80 ml gęstej
śmietany, Irish Cream i
amaretto. Wymieszać z 35g posiekanych
migdałów. Wlać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.Polewa: wymieszać 375 ml kwaśnej
śmietany z łyżką
cukru,
olejkiem i pokryć ciasto oraz posypać
płatkami migdałowymi. Zapiekać jeszcze 5 minut w 250 stopniach.Uwagi:
Serek śmietankowy można zastąpić mielonym
twarogiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: