ßßß Cookit - przepis na Sernik z amaretto

Sernik z amaretto

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wafle 45 gramów
migdały 75 gramów
masło 50 gramów
Amaretto 1 łyżek stołowych
serek śmietankowy 700 gramów
cukier 200 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 80 mililitrów
migdały 35 gramów
irish cream 0 , 25 szklanek
Amaretto 0,25 szklanek
śmietana 375 mililitrów
cukier 1 łyżek stołowych
olejek waniliowy 0,5 łyżek deserowych
płatki migdałowe 45 gramów
Wykonanie:
Spód: pokruszyć wafle, 75g migdałów z blanszować, uprażyć i posiekać, masło roztopić. Te składniki wymieszać, dodać łyżkę amaretto i wyrobić ciasto. Wylepić nim dno natłuszczonej średniej wielkości formy. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa: ser miksować, aż będzie puszysty. Stopniowo dodawać cukier. Wbijać po jednym jajku. Zmiksować masę z 80 ml gęstej śmietany, Irish Cream i amaretto. Wymieszać z 35g posiekanych migdałów. Wlać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.
Polewa: wymieszać 375 ml kwaśnej śmietany z łyżką cukru, olejkiem i pokryć ciasto oraz posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać jeszcze 5 minut w 250 stopniach.
Uwagi:
Serek śmietankowy można zastąpić mielonym twarogiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12141/Sernik-z-amaretto