ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowafle 45 gramówmigdały 75 gramówmasło 50 gramówAmaretto 1 łyżek stołowychserek śmietankowy 700 gramówcukier 200 gramówjajka 4 sztukśmietana 80 mililitrówmigdały 35 gramówirish cream 0 , 25 szklanekAmaretto 0,25 szklanekśmietana 375 mililitrówcukier 1 łyżek stołowycholejek waniliowy 0,5 łyżek deserowychpłatki migdałowe 45 gramówWykonanie:Spód: pokruszyć wafle, 75g migdałów z blanszować, uprażyć i posiekać, masło roztopić. Te składniki wymieszać, dodać łyżkę amaretto i wyrobić ciasto. Wylepić nim dno natłuszczonej średniej wielkości formy. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa: ser miksować, aż będzie puszysty. Stopniowo dodawać cukier. Wbijać po jednym jajku. Zmiksować masę z 80 ml gęstej śmietany, Irish Cream i amaretto. Wymieszać z 35g posiekanych migdałów. Wlać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach. Zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.Polewa: wymieszać 375 ml kwaśnej śmietany z łyżką cukru, olejkiem i pokryć ciasto oraz posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać jeszcze 5 minut w 250 stopniach.Uwagi:Serek śmietankowy można zastąpić mielonym twarogiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: