ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z bakaliami

Sernik wiedeński z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony 1 kilogramów
masło 1 kostek
jajka 8 sztuk
cukier 1,5 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
rodzynki 100 gramów
płatki migdałowe 30 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramów
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, posiekana wanilią i sokiem z połówki cytryny. Ucierając, dodawać porcjami ser i proszek budyniowy. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlać rozpuszczone, ostudzone masło i ucierać, aż tłuszcz będzie całkowicie wchłonięty. Wymieszać z wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami, płatkami migdałowymi oraz skórką pomarańczowa. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masa serową. Przełożyć masę do wysmarowanej i obsypanej bułka tarta tortownicy, wyrównać. Piec w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia przykryć sernik folia aluminiowa, aby wierzch się nie przypalił i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Zimny wyjąć z formy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12057/Sernik-wiedenski-z-bakaliami