ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński w czekoladzie

Sernik wiedeński w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
rodzynki 50 gramów
jajka 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
ser mielony 500 gramów
masło 80 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 40 gramów
czekolada gorzka 2 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut i osączyć. Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder. Wymieszać ser z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową oraz rodzynkami i ubitą pianą. Przełożyć do średniej wielkości, wyścielonej papierem do pieczenia, tortownicy. Piec 60 minut w 175 stopniach.
Polewa: połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z łyżką cukru pudru i masła.
Zimny sernik oblać ciepłą polewą i odstawić do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11962/Sernik-wiedenski-w-czekoladzie