Wykonanie

Przepis pochodzi z dodatku "Moje Gotowanie. Wielkanoc. 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009, str. 35. Ten sernik rośnie podczas pieczenia, a
potem pięknie opada, więc puszysty nie jest. Natomiast w smaku bardzo dobry. Bez
spodu, z
rodzynkami i
skórką pomarańczową.Masa serowa (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm):1/2 kg białego
tłustego sera, zmielonego trzykrotnie50 g
rodzynek40 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej8
jajek200 g
cukru pudru80 g
masłabudyń waniliowy (bez
cukru)tłuszcz i
bułka tarta do formy
Rodzynki sparzyć, osączyć.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier puder.
Zmielony ser wymieszać z roztrzepanymi
żółtkami,
masłem, proszkiem budyniowym,
skórką pomarańczową,
rodzynkami i ubitą pianą.Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką tortownicy. Piec 1,2 godziny w temperaturze 170°C.Polewa:2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
masłaczekoladowe mini
jajka do dekoracji
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli
wodnej, połączyć z
cukrem i
masłem. Wystudzony sernik oblać ciepłą polewą. Odstawić na chwilę do wystygnięcia, udekorować czekoladowymi mini
jajkami i zostawić do całkowitego zastygnięcia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: