ßßß Cookit - przepis na Sernik w czekoladzie

Sernik w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z dodatku "Moje Gotowanie. Wielkanoc. 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009, str. 35. Ten sernik rośnie podczas pieczenia, a potem pięknie opada, więc puszysty nie jest. Natomiast w smaku bardzo dobry. Bez spodu, z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Masa serowa (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm):
1/2 kg białego tłustego sera, zmielonego trzykrotnie
50 g rodzynek
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
8 jajek
200 g cukru pudru
80 g masła
budyń waniliowy (bez cukru)
tłuszcz i bułka tarta do formy
Rodzynki sparzyć, osączyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Zmielony ser wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, rodzynkami i ubitą pianą.
Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 1,2 godziny w temperaturze 170°C.
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
czekoladowe mini jajka do dekoracji
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem i masłem. Wystudzony sernik oblać ciepłą polewą. Odstawić na chwilę do wystygnięcia, udekorować czekoladowymi mini jajkami i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/sernik-w-czekoladzie.html