ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszparagi zielone 2 pęczekjajka 2 sztukśmietana 150 mililitrówoliwa według uznaniajajka (ugotowane na miekko)4 sztukrukola 1 porcjapieprz według uznaniasól według uznaniasok z pomarańczy 1 sztuksok z cytryny 1 sztuksos sojowy 2 łyżek deserowychocet winny 2 łyżek deserowychWykonanie:Sos zrobić na 2 dni przed podaniem: Wymieszać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, sosem sojowym i octem.Górna część szparagów odciąć (ok. 10 cm). Połowę z nich blanszować 2 minuty i odcedzić. Druga połowę pokroić na paseczki i gotować ok. 10 minut do miękkości, osączyć i zmiksować. Gdy ostygnie wbić 2 jajka, dodać śmietanę, pieprz oraz sól do smaku i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do żaroodpornych miseczek i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Podgotowane szparagi podsmażyć, aż lekko zbrązowieją. Szparagowy krem wyjąć z miseczek i ułożyć obok gotowanych szparagów. Porcje udekorować schłodzonymi, przekrojonymi jajkami ugotowanymi na miękko i sosem. Obok ułożyć porcje oczyszczonej rukoli lub kiełki słonecznika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: