Wykonanie
« Powrót  Opis:Ciasto uniwersalne, komponuje się z różnymi
owocami i za każdym razem gdy niosę je w gości, wszyscy proszą o przepis :)Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
mąka pszenna 2 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
mąka kartoflana 2 łyżek stołowych
śliwki 0,25 gramów
agrest 0.25 gramów
wiśnie 0.25 gramów
truskawki 0.25 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychEkstrakt
waniliowy 1 łyżek deserowych
jajka 3 sztukWykonanie:1. Na początek:~ Oddzielić w jajkach
białka i
żółtka,
potem białka ubić na sztywno. (Nie ma konieczności z tą czynnością)~ Jeśli
owoce mrożone(wszystkich ma być około 1 kg)- rozmrozić.2.
Żółtka,
cukier,
masło,
mąkę (i tą i tą),
śmietanę,
proszek do pieczenia oraz ekstrakt - zmiksować na w miarę gładką masę.3. Do tej masy delikatnie wmieszać
białka.4. Rozlać masę na wyłożoną papierem do pieczenia (lub usmarowaną
masłem) blaszkę.5.
Owoce powtykać delikatnie w masę. W przypadku
śliwek: ich połówki rozłożyć na ciasto skórką do dołu i delikatnie powtykać palcami tak, aby masa lekko je zalała czy "utopiła" - nie mogą zbytnio wystawać.6. Piec w (niekoniecznie) rozgrzanym piekarniku, w 180ciu stopniach około 40 minut - tak, aby się lekko zarumieniło.Uwagi:Najlepiej go nie ozdabiać, ponieważ tak wygląda naturalnie, ma wtedy swój specyficzny, domowy charakter ;)Autor: Sofia SZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: