ßßß
VermouthSherryCharakterystyka: Hiszpańskie białe wino, wzmocnione, produkowane w typach od wytrawnego, jak naturalny aperitif, do bardzo słodkiego, o swoistym, zharmonizowanym bukiecie i wspaniałym smaku, bardzo wysokiej jakości wielce ceniony na świecie, zwłaszcza w krajach anglosaskich.Klasyfikacja- ze względu na smak wyróżnia się następujące rodzaje sherry:FINO SHERRY- najwytrawniejsze ze wszystkich rodzajów sherry. Jest jasnożółte i ma delikatny posmak migdałów. Najczęściej serwowane jako klasyczny aperitif.MANZANILIA SHERRY- (inna odmiana fino) jest lekki, świeże i aromatyczne, nieco cierpkie w smaku i wybitnie wytrawne.AMONTILLADO SHERRY- to sherry barwy bursztynowej , półwytrawne. Produkowane jest także w odmianach medium I medium dry.OLOROSSO SHERRY-ciemnobrązowe dojrzałe sherry. Ma posmak orzechów włoskich.CREAM SHERRY- to wyselekcjonowane Olorosso, bardzo słodkie i prawdziwie ciemne sherry.
SherryMaderaCharakterystyka- jest to wino południowe, które produkuje się wyłącznie na portugalskiej wyspie Madera leżącej u zachodnich wybrzeży Afryki. Występuje wiele odmian o zróżnicowanej zawartości cukru.Klasyfikacja-dodatkowa nazwa informuje o gatunku użytego do produkcji szczepu winnego:BUAL- lekkie niezbyt słodkieVERDELHO- półwytrawne z lekkim posmakiem mioduMALWESIER- to najsłodsze winoSERCIAL- najbardziej wytrawnePorto (porto, Oporto, Portwein)Charakterystyka: Jedno z najbardziej znanych win południowych świata. Jego ojczyzna jest południowa Portugalia.Klasyfikacja: zasadnicze odmiany porto to:Vintage Port- czerwone, jednego udanego rocznika (podanego na etykiecie) najwyższej jakości.Po 18 do 24 lat dojrzewa w beczce, następnie jest rozlewana do butelek i pozostawione na kolejne 6- 20 lat.Po tym czasie wino osiąga odcień brunatny i nabiera tendencji do zrzucenia osadu na dnie butelki.Tawny port – czerwone , wysokiej jakości, jest kupażem kilku roczników i w odróżnieniu od poprzedniego leżakuje w beczkach przez ok.8 lat, nabierając barwy brunatnej.Ruby Port-czerwone, najbardziej słodkie i o najkrótszym procesie dojrzewania (kilka lat)\White Port- białe, o złocistym kolorze, wytrawne, aperitifem.Podawanie: w krajach anglosaskich i w Portugalii czerwone porto pije się często do sera pod koniec posiłków lub na deser. Natomiast biały jest wyśmienitym aperitifem.
PortoMalagaCharakterystyka: Białe naturalne wino Hiszpańskie produkowane tylko w rejonie Malaga.Jako młode wino ma słomkowy kolor, jako stare- staje się ciemno brązowe. Malaga zawiera ok. 17% alkoholu.Klasyfikacja- na etykiecie można się spotkać z takimi określeniami jak:Color- oznacza to iż wino jest słodkieSec- oznacz to że wino jest wytrawnePodawanie – Słodkie- malagi są klasycznymi winami deserowymi jednakże wytrawne popularnym aperitifem.TokajCharakterystyka: węgierskie wino białe , o słomkowej lub złocistej barwie, produkowane w typach od wytrawnego do bardzo słodkiego, o specyficznym, doskonałym bukiecie i zharmonizowanym smaku.Daje się dobrze i długo przechowywać zwłaszcza typy deserowe, ponadto jest jednym z najwytrawniejszych win (nazywany „dębem wśród win” ) pochodzi z rejonu Tokaj
Tokaj