ßßß Cookit - przepis na ROSÓŁ Z MIĘSA WOŁOWEGO Z KLUSKAMI FRANCUSKIMI

ROSÓŁ Z MIĘSA WOŁOWEGO Z KLUSKAMI FRANCUSKIMI

nazwa

Wykonanie

2,5 L WODY
60 DAG WOŁOWINY
PĘCZEK WŁOSZCZYZNY
1 CEBULA
NATKA PIETRUSZKi
SÓL, PIEPRZ, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE DO SMAKU
KLUSKI FRANCUSKIE
4 DAG MĄKI
2 DAG KASZY MANNEJ
2 JAJKA
5 DAG MASŁA
SÓL DO SMAKU
Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami dodając przesianą mąkę, kaszę mannę posolić. Wymieszać lekko z ubitą nas sztywno pianę z białek. Kiedy woda się zagotuje, wlewać partiami ciasto, cały czas mieszając powstałe już kluseczki. Zagotować, odcedzić i zaraz podawac z rosołem.
WYKONANIE
Mięso umyć, zalać zimną wodą, osolić, gotowaćok. 2,5 godziny na małym ogniupod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone warzywa oraz zrumienioną całą cebulę i przyprawy i ugotować. Miękkie mięso wyjąć, rosół doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku i podać z kluskami francuskimi.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2011/06/ROSOL-Z-MIESA-WOLOWEGO-Z-KLUSKAMI-FRANCUSKIMI.html