Wykonanie
2,5 L
WODY60 DAG
WOŁOWINYPĘCZEK
WŁOSZCZYZNY1
CEBULANATKA PIETRUSZKiSÓL,
PIEPRZ,
LIŚĆ LAUROWY,
ZIELE ANGIELSKIE DO SMAKUKLUSKI FRANCUSKIE4 DAG
MĄKI2 DAG
KASZY MANNEJ2
JAJKA5 DAG MASŁA
SÓL DO SMAKU
Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić
żółtka od
białek.
Masło utrzeć z
żółtkami dodając przesianą
mąkę,
kaszę mannę posolić. Wymieszać lekko z ubitą nas sztywno pianę z
białek. Kiedy
woda się zagotuje, wlewać partiami ciasto, cały czas mieszając powstałe już kluseczki. Zagotować, odcedzić i zaraz podawac z rosołem.
WYKONANIE
Mięso umyć, zalać zimną
wodą, osolić, gotowaćok. 2,5 godziny na małym ogniupod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone warzywa oraz zrumienioną całą
cebulę i
przyprawy i ugotować. Miękkie
mięso wyjąć, rosół doprawić do smaku, dodać posiekaną
natkę pietruszki, doprawić do smaku i podać z kluskami francuskimi.