Zdrowa, smaczna i pożywna zupa pieczarkowa z kaszą pęczak.Składniki:½ szklanki pęczaku40 dag pieczarek20 dag włoszczyzny1 cebula biała2 łyżki tłuszczu1 łyżka makisól do smakupieprz do smakuliść laurowy1 ½ litra wodynatka pietruszkiWykonanie:Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem.