ßßß
Zielony makaron w niebieskim sosie pojawia się na moim stole dość często - na pewno kilka razy w roku, bo oprócz tego, że jest pyszny, to przecież MAKARON!!!, czyli podstawowe paliwo, na które działa moja córka. Jeszcze działa na JAJKA!!! nadziewane pieczarkami z majonezem, ale to głównie w różne święta.Zdjęcia nie wyszły za piękne, bo jedne robiłam przy dziennym, a drugie - przy sztucznym świetle (w dodatku są to moje pierwsze w życiu zdjęcia - dopiero się uczę), ale to co najważniejsze mam nadzieje, że widać - warzywa stanowią tutaj ponad połowę składu potrawy - aż 0,5 kg, przy czym, z racji swej delikatności absolutnie nie dominują w niej smakowo. To rola sera - produktu, jak na pleśniaka przystało - o wyjątkowo wyrazistym charakterze .Całość nawet w wersji full wypas, zważywszy, że jest już kompletna, ma baaardzo przyzwoitą wartość energetyczną, bo ok. 2000 kcal, ale jeśli komuś jakoś szczególnie zależy na dalszym jej obniżeniu, polecam zakupić serek o zmniejszonym udziale tłuszczu - danie, mimo że makaronowe, stanie się wtedy ciut nie ascetyczne.;)No, oczywiście, jeśli się go nie zje samemu i naraz.;)
Składniki:250 g drobnych różyczek kalafiora (1/2 średniej szt.)250 g drobnych różyczek brokuła (1 szt.)250 g makaronu szpinakowego tagliatelle (zielone wstążki)180 g pokrojonego w drobną kostkę serka pleśniowego niebieskiego bez skórki (2 szt. x 100 g)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsólpieprzWykonanie:Makaron wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Na 5 minut przed końcem czasu gotowania wyznaczonego na opakowaniu, zwiększ ogień do maksimum i do garnka dodaj brokuła z kalafiorem. Gotuj uważając, żeby warzywa nie stały się zbyt miękkie - najlepsze (i najładniejsze) są łagodnie al dente. Całość odcedź.Do wypłukanego po makaronie garnka wrzuć ser i podgrzewaj go na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy ser uzyska kremową konsystencję, dodaj do niego makaron z warzywami.Potrawę przypraw wedle uznania i dokładnie acz ostrożnie wymieszaj.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"