Wykonanie
Danie z gatunku super ekstra błyskawicznych, bo przyrządza się je, wraz z gotowaniem, najwyżej 20 minut - taki light fast food idealny na moment, kiedy ma się już po dziurki w nosie potraw
mięsnych i palącą potrzebę podelektowania czymś innym, prostym a zarazem nietuzinkowym.
Zielony
makaron w niebieskim sosie pojawia się na moim
stole dość często - na pewno kilka
razy w roku, bo oprócz tego, że jest pyszny, to przecież
MAKARON!!!, czyli podstawowe paliwo, na które działa moja córka. Jeszcze działa na
JAJKA!!! nadziewane
pieczarkami z
majonezem, ale to głównie w różne święta.Zdjęcia nie wyszły za piękne, bo jedne robiłam przy dziennym, a drugie - przy sztucznym świetle (w dodatku są to moje pierwsze w życiu zdjęcia - dopiero się uczę), ale to co najważniejsze mam nadzieje, że widać - warzywa stanowią tutaj ponad połowę składu potrawy - aż 0,5 kg, przy czym, z racji swej delikatności absolutnie nie dominują w niej
smakowo. To rola
sera - produktu, jak na pleśniaka przystało - o wyjątkowo wyrazistym charakterze .Całość nawet w wersji full wypas, zważywszy, że jest już kompletna, ma baaardzo przyzwoitą wartość energetyczną, bo ok. 2000 kcal, ale jeśli komuś jakoś szczególnie zależy na dalszym jej obniżeniu, polecam zakupić
serek o zmniejszonym udziale tłuszczu - danie, mimo że
makaronowe, stanie się wtedy ciut nie ascetyczne.;)No, oczywiście, jeśli się go nie zje samemu i naraz.;)
Składniki:250 g drobnych różyczek
kalafiora (1/2 średniej szt.)250 g drobnych różyczek
brokuła (1 szt.)250 g
makaronu szpinakowego tagliatelle (zielone wstążki)180 g pokrojonego w drobną kostkę
serka pleśniowego niebieskiego bez skórki (2 szt. x 100 g)1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsólpieprzWykonanie:
Makaron wrzuć na wrzącą, lekko osoloną
wodę. Na 5 minut przed końcem czasu gotowania wyznaczonego na opakowaniu, zwiększ ogień do maksimum i do garnka dodaj
brokuła z
kalafiorem. Gotuj uważając, żeby warzywa nie stały się zbyt miękkie - najlepsze (i najładniejsze) są łagodnie al dente. Całość odcedź.Do wypłukanego po
makaronie garnka wrzuć
ser i podgrzewaj go na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy
ser uzyska kremową konsystencję, dodaj do niego
makaron z warzywami.Potrawę przypraw wedle uznania i dokładnie acz ostrożnie wymieszaj.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"