ßßß Cookit - przepis na MAKARON Z WARZYWAMI i pleśniowym sosem serowym

MAKARON Z WARZYWAMI i pleśniowym sosem serowym

nazwa

Wykonanie

Danie z gatunku super ekstra błyskawicznych, bo przyrządza się je, wraz z gotowaniem, najwyżej 20 minut - taki light fast food idealny na moment, kiedy ma się już po dziurki w nosie potraw mięsnych i palącą potrzebę podelektowania czymś innym, prostym a zarazem nietuzinkowym.
Zielony makaron w niebieskim sosie pojawia się na moim stole dość często - na pewno kilka razy w roku, bo oprócz tego, że jest pyszny, to przecież MAKARON!!!, czyli podstawowe paliwo, na które działa moja córka. Jeszcze działa na JAJKA!!! nadziewane pieczarkami z majonezem, ale to głównie w różne święta.
Zdjęcia nie wyszły za piękne, bo jedne robiłam przy dziennym, a drugie - przy sztucznym świetle (w dodatku są to moje pierwsze w życiu zdjęcia - dopiero się uczę), ale to co najważniejsze mam nadzieje, że widać - warzywa stanowią tutaj ponad połowę składu potrawy - aż 0,5 kg, przy czym, z racji swej delikatności absolutnie nie dominują w niej smakowo. To rola sera - produktu, jak na pleśniaka przystało - o wyjątkowo wyrazistym charakterze .
Całość nawet w wersji full wypas, zważywszy, że jest już kompletna, ma baaardzo przyzwoitą wartość energetyczną, bo ok. 2000 kcal, ale jeśli komuś jakoś szczególnie zależy na dalszym jej obniżeniu, polecam zakupić serek o zmniejszonym udziale tłuszczu - danie, mimo że makaronowe, stanie się wtedy ciut nie ascetyczne.;)
No, oczywiście, jeśli się go nie zje samemu i naraz.;)
Składniki:
250 g drobnych różyczek kalafiora (1/2 średniej szt.)
250 g drobnych różyczek brokuła (1 szt.)
250 g makaronu szpinakowego tagliatelle (zielone wstążki)
180 g pokrojonego w drobną kostkę serka pleśniowego niebieskiego bez skórki (2 szt. x 100 g)
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Na 5 minut przed końcem czasu gotowania wyznaczonego na opakowaniu, zwiększ ogień do maksimum i do garnka dodaj brokuła z kalafiorem. Gotuj uważając, żeby warzywa nie stały się zbyt miękkie - najlepsze (i najładniejsze) są łagodnie al dente. Całość odcedź.
Do wypłukanego po makaronie garnka wrzuć ser i podgrzewaj go na małym ogniu cały czas mieszając.
Kiedy ser uzyska kremową konsystencję, dodaj do niego makaron z warzywami.
Potrawę przypraw wedle uznania i dokładnie acz ostrożnie wymieszaj.
Gotowe!
Bardzo smacznego!
Źródło - "Potęga warzyw"
Źródło:http://lekki-blog.blogspot.com/2011/01/makaron-z-warzywami-i-plesniowym-sosem.html