ßßß
            
        
Sezon na RABARBAR ogłaszam za otwarty!Przed Wami przepis na szybkie i proste do zrobienia „zwykłe” ciasto :)Puszysty biszkopt z mąki pełnoziarnistej i dużo kwaskowego rabarbaru. Nie wygląda może nazbyt porywająco, ale zaręczam, że smakuje znacznie lepiej ;)Składniki: (tortownica o średnicy 21-22 cm)250-300 g (6-7 łodyg) rabarbaru pokrojonego w kostkę3 czubate łyżki cukru trzcinowegobiszkopt:3 jaja, osobno białka i żółtka50 g cukru brzozowego100 g mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solimargaryna do wysmarowania formypapier do pieczenia do wyłożenia formy
Wykonanie:Boki tortownicy wysmarować margaryną i oprószyć mąką pełnoziarnistą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby zakrywał brzegi do wysokości około 1 cm.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. (Uwaga: W czasie pieczenia z ciasta wycieka odrobina soku z rabarbaru, zatem warto blachę z piekarnika wyścielić arkuszem folii aluminiowej, aby uniknąć potem uciążliwego mycia.)Pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem trzcinowym i rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika, na środkową półkę, na 10 minut.W tym czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i około połowy cukru brzozowego. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru brzozowego, aż utworzy się kogel-mogel. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec partiami, na 2-3 razy, dodawać pianę z białek.Wyjąć z piekarnika tortownicę z rabarbarem, przełożyć do środka masę biszkoptową, wierzch wyrównać i całość wstawić z powrotem do piekarnika na najniższy poziom.Piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto drewniany patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Ciasto wyjąć i POZOSTAWIĆ W FORMIE na około 10-15 minut, aby lekko przestygło. Po tym czasie ostrożnie okroić nożem brzegi ciasta, tortownicę przykryć paterą do ciasta i szybkim ruchem obrócić.Smacznego :)