Wykonanie
Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym
rabarbarem musi wyjść pysznie a jak
doda się do tego
mąkę pełnoziarnistą to jest i pysznie i zdrowo i szybko bo ciasto robi się błyskawicznie. Przepis jest z tej strony.Składniki250-300 g (6-7 łodyg)
rabarbaru pokrojonego w kostkę3 czubate łyżki
cukru trzcinowegobiszkopt3
jaja, osobno
białka i
żółtka50 g
cukru brzozowego100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, połączyć z
cukrem, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 24 cm) i ułożyć w niej
rabarbar. Piec ok. 10 min w nagrzanym piekarniku.W tym czasie
białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli i około połowy
cukru brzozowego. W osobnej misce ubić
żółtka z resztą
cukru brzozowego, aż utworzy się kogel-
mogel. Dodać
mąkę oraz
proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec partiami, na 2-3
razy, dodawać pianę z
białek.Wyjąć z piekarnika tortownicę z
rabarbarem, przełożyć do środka masę
biszkoptową, wierzch wyrównać i całość wstawić z powrotem do piekarnika na najniższy poziom.Piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto drewniany patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Przepis bierze udział w akcji kulinarnej http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/akcja-rabarbar-iv-edycja