ßßß
            
        
Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem musi wyjść pysznie a jak doda się do tego mąkę pełnoziarnistą to jest i pysznie i zdrowo i szybko bo ciasto robi się błyskawicznie. Przepis jest z tej strony.Składniki250-300 g (6-7 łodyg) rabarbaru pokrojonego w kostkę3 czubate łyżki cukru trzcinowegobiszkopt3 jaja, osobno białka i żółtka50 g cukru brzozowego100 g mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanieRabarbar umyć i pokroić w kostkę, połączyć z cukrem, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 24 cm) i ułożyć w niej rabarbar. Piec ok. 10 min w nagrzanym piekarniku.W tym czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i około połowy cukru brzozowego. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru brzozowego, aż utworzy się kogel-mogel. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec partiami, na 2-3 razy, dodawać pianę z białek.Wyjąć z piekarnika tortownicę z rabarbarem, przełożyć do środka masę biszkoptową, wierzch wyrównać i całość wstawić z powrotem do piekarnika na najniższy poziom.Piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto drewniany patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).Przepis bierze udział w akcji kulinarnej http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/akcja-rabarbar-iv-edycja