ßßß Cookit - przepis na SOUVLAKI (Σουβλάκι) czyli „Greckie inspiracje” cz. 3

SOUVLAKI (Σουβλάκι) czyli „Greckie inspiracje” cz. 3

nazwa

Wykonanie

Będąc w Grecji każdy ma wręcz obowiązek zjeść tamtejsze danie narodowe, a mianowicie souvlaki (Σουβλάκι).
Dodam od razu, że jest to baaardzo smaczny obowiązek :)
Souvlaki robione są z różnych gatunków mięsa, od kurczaka, przez wołowinę, a na wieprzowinie kończąc. Jadłam także przepyszne souvlaki zrobione z greckiej wiejskiej kiełbasy ;)
Tradycyjnymi dodatkami do souvlaków są sos tzatziki oraz chleb pita.
Mniam :)
Uwaga:)
O swoistym smaku souvlaków decydują zioła, którymi nacierane jest mięso. Ich podstawę stanowi suszone oregano. Najczęściej jednak stosuje się mieszanki kilku składników. Poniżej dwie z nich, które podpatrzyłam w jednym z greckich sklepików:
Ostra i kolorowa
2 miarki suszonego oregano
1 miarka suszonego tymianku
1 miarka płatów chilli
Zielona ziołowa
2 miarki suszonego oregano
1 miarka suszonego cząbru
1 miarka suszonego tymianku
Składniki: (6 szaszłyków)
6 filetów z piersi kurczaka*
*można także użyć polędwiczek wieprzowych, chudej karkówki, polędwicy wołowej
Marynata:
1 czubata łyżka suszonego oregano lub mieszanki ziołowej (jak wyżej)
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
sól i pieprz
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki
ćwiartki cytryny
Wykonanie :
Wymieszać składniki marynaty.
Mięso pokroić w dużą kostkę (3×3 cm), oprószyć solą i pieprzem, a następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Zamarynowane mięso nadziać na patyczki i upiec na grillu.
Podawać z dodatkiem ćwiartek cytryny oraz sosu tzatziki.
Smacznego :)
Przy okazji polecam Wam bardzo fajne miejsce, w samym centrum Aten, gdzie podają wyśmienite souvlaki – Souvlaki Bar (profil na FB)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/04/19/souvlaki-σουβλάκι-czyli-greckie-inspiracje-cz-3