Wykonanie
Będąc w Grecji każdy ma wręcz obowiązek zjeść tamtejsze danie narodowe, a mianowicie souvlaki (Σουβλάκι).Dodam od razu, że jest to baaardzo smaczny obowiązek :)Souvlaki robione są z różnych gatunków
mięsa, od
kurczaka, przez
wołowinę, a na
wieprzowinie kończąc.
Jadłam także przepyszne souvlaki zrobione z greckiej wiejskiej
kiełbasy ;)Tradycyjnymi dodatkami do souvlaków są
sos tzatziki oraz
chleb pita.Mniam :)
Uwaga:)O swoistym smaku souvlaków decydują
zioła, którymi nacierane jest
mięso. Ich podstawę stanowi
suszone oregano. Najczęściej jednak stosuje się mieszanki kilku składników. Poniżej dwie z nich, które podpatrzyłam w jednym z greckich sklepików:Ostra i kolorowa2 miarki
suszonego oregano1 miarka suszonego
tymianku1 miarka płatów
chilliZielona
ziołowa2 miarki
suszonego oregano1 miarka suszonego cząbru1 miarka suszonego
tymiankuSkładniki: (6 szaszłyków)6
filetów z piersi kurczaka**można także użyć polędwiczek wieprzowych, chudej
karkówki,
polędwicy wołowejMarynata:1 czubata łyżka
suszonego oregano lub mieszanki
ziołowej (jak wyżej)1/2 szklanki
oliwy2 łyżki
octu winnego (lub
soku z cytryny)
sól i
pieprzdodatkowo:patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadkićwiartki
cytrynyWykonanie :Wymieszać składniki marynaty.
Mięso pokroić w dużą kostkę (3×3 cm), oprószyć
solą i
pieprzem, a następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).Zamarynowane
mięso nadziać na patyczki i upiec na grillu.Podawać z dodatkiem ćwiartek
cytryny oraz
sosu tzatziki.Smacznego :)
Przy okazji polecam Wam bardzo fajne miejsce, w samym centrum Aten, gdzie podają wyśmienite souvlaki – Souvlaki Bar (profil na FB)