ßßß
Będąc w Grecji każdy ma wręcz obowiązek zjeść tamtejsze danie narodowe, a mianowicie souvlaki (Σουβλάκι).Dodam od razu, że jest to baaardzo smaczny obowiązek :)Souvlaki robione są z różnych gatunków mięsa, od kurczaka, przez wołowinę, a na wieprzowinie kończąc. Jadłam także przepyszne souvlaki zrobione z greckiej wiejskiej kiełbasy ;)Tradycyjnymi dodatkami do souvlaków są sos tzatziki oraz chleb pita.Mniam :)
Uwaga:)O swoistym smaku souvlaków decydują zioła, którymi nacierane jest mięso. Ich podstawę stanowi suszone oregano. Najczęściej jednak stosuje się mieszanki kilku składników. Poniżej dwie z nich, które podpatrzyłam w jednym z greckich sklepików:Ostra i kolorowa2 miarki suszonego oregano1 miarka suszonego tymianku1 miarka płatów chilliZielona ziołowa2 miarki suszonego oregano1 miarka suszonego cząbru1 miarka suszonego tymianku
Składniki: (6 szaszłyków)6 filetów z piersi kurczaka**można także użyć polędwiczek wieprzowych, chudej karkówki, polędwicy wołowejMarynata:1 czubata łyżka suszonego oregano lub mieszanki ziołowej (jak wyżej)1/2 szklanki oliwy2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)sól i pieprzdodatkowo:patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadkićwiartki cytryny
Wykonanie :Wymieszać składniki marynaty.Mięso pokroić w dużą kostkę (3×3 cm), oprószyć solą i pieprzem, a następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).Zamarynowane mięso nadziać na patyczki i upiec na grillu.Podawać z dodatkiem ćwiartek cytryny oraz sosu tzatziki.Smacznego :)
Przy okazji polecam Wam bardzo fajne miejsce, w samym centrum Aten, gdzie podają wyśmienite souvlaki – Souvlaki Bar (profil na FB)