ßßß
„Amerykańska sałatka śledziowa” – tak zostało ochrzczone do danie u nas w domu…Dlaczego „amerykańska”? Bo przepis na nią dostałam od mojej bliskiej Koleżanki, Polki z krwi i kości, ale od wielu lat mieszkającej w USA ;)(Krysiu, dziękuję!)Składniki: (6 porcji)3-4 filety śledziowe (u mnie Matjas firmy Lisner)1 średnia cebula*1 małe jabłko1 łyżka soku z cytryny3-4 jajka ugotowane na twardo3-4 łyżki majonezu (lub jogo-majo tj. 2 łyżki majonezu + 2 łyżki gęstego jogurtu)*Uwaga: Jeśli chcecie aby posiekana cebula miała łagodniejszy smak, można ją włożyć do sitka i przelać wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia i wtedy użyć do sałatki.
Wykonanie:Śledzie pokroić w kostkę/paseczki. Rozłożyć równomiernie na dnie szklanej formy.Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Na śledziach ułożyć warstwę cebuli, a potem jabłek. Warstwę jabłek delikatnie posmarować majonezem (lub jogo-majo). Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce jajka.Smacznego :)