Wykonanie
Zaliczam się do osób, które
rybę zjedzą pod każdą postacią. Szczególnie lubię
śledzie, bo są tłuściutkie i można je podać na wiele sposobów. Dziś serwowałam je z
sałatką jarzynową i
jajkiem. Przepis stary jak świat. Podobno (na szczęście tego osobiście nie pamiętam) była to jedna z niewielu przekąsek do
wódki w restauracjach z czasów PRL-u.Składniki (6 porcji):3 długie
filety śledziowe a'la
Matjas6 solidnych łyżek sałatki jarzynowej6
jajek6 gałązek
koperku1
cebulapapryka słodka w proszku
majonezCebulę obieramy i kroimy w pół-piórka.
Jajka gotujemy na twardo.
Filety śledziowe kroimy wzdłuż na połówki (jeśli są bardzo słone możemy je wcześniej opłukać). Układamy je na talerzyku i zwijamy w okrąg. Za pomocą wykałaczki łączymy końce
ryby. Środek wypełniamy
sałatką jarzynową. Układamy na niej
jajka (można je nieco przyciąć, by były stabilniejsze). Czubki
jajek smarujemy
majonezem i oprószamy
słodką papryką. Wokół
jajek układamy plasterki
cebuli i gałązki
koperku.