ßßß Cookit - przepis na Yako tako czyli śledź po japońsku

Yako tako czyli śledź po japońsku

nazwa

Wykonanie

Śledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.
Składniki (proporcje) :
3 filety śledziowe ala matias
pół średniej cebuli
1 średnie słodkie jabłko
1 łyżka majonezu
1 duże jajko
koperek
kapary
pieprz
Przygotowanie :
Śledzia płuczę z zalewy solnej i zostawiam jeszcze na chwilę w wodzie, jajko gotuję na twardo. Cebulę drobno szatkuję, jabłko oczyszczam z gniazda nasiennego i również drobno kroję, mieszam razem z łyżką majonezu doprawiając odrobiną pieprzu.
Wymoczone matiasy kroję w kawałki takie ok 3cm i układam na nich kolejno ok łyżeczki sałatki cebulowo-jabłkowej, pół plasterka jajka, koperek i kapara.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/yako-tako-czyli-sledz-po-japonsku.html